SZC logo

Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum

OM kód: 203 058/009 | 1146 Budapest, Thököly út 48-54.

Intézmény logo

Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikum

HírekKözérdekű adatokTeamsKRÉTA

Vegyész technikus

Vegyész technikus illusztráció

Vegyipar ágazat képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.

Választható szakmairányok: Általános laboráns szakmairány, Termelési folyamatirányító szakmairány.

A vegyész technikus önállóan vagy mérnöki irányítással részt vesz vegyipari technológiai folyamatok végrehajtásában, ellenőrzésében, irányításában, készülékek és berendezések üzemeltetésében. A technikus vegyipari minőségellenőrző-, illetve kutatólaboratóriumokban fizikai vizsgálatokat, analitikai és műszeres elemzéseket végez.

Ajánlott minden fiatal számára, aki természettudományos érdeklődésű, vonzza a körülötte lévő természet sokszínűsége és az anyagok megismerése. Jó választás annak, aki szeret kísérletezni és összefüggéseket felismerni, valamint tud rendszerben gondolkodni.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Természettudományos gondolkodás, környezettudatos szemlélet, precíz, biztos munkavégzés, azonnali helyzetfelismerés, logikus gondolkodás, kézügyesség, csapatmunka.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • felméri a vizsgálatokhoz szükséges vegyszerek, anyagok, mérőműszerek és eszközök mennyiségét és műszaki állapotát;
  • ellenőrzi, irányítja az alapanyagok, gyártási segédanyagok beszállítását, raktározását és feldolgozását;
  • intézkedik az üzemzavarok, minőségi problémák elhárítása érdekében;
  • intézkedik a gyártás során felmerülő javítási, karbantartási munkák elvégzése felől;
  • gondoskodik a gyártási feltételek folyamatos fenntartásáról, ellenőrzi a zavartalan alapanyag- és energiaellátást;
  • elvégzi a termeléssel összefüggésben szükséges közvetlen minőségi ellenőrző laboratóriumi vizsgálatokat;
  • laboratóriumi műveleteket hajt végre önállóan vagy magasabb képzettségű szakember (üzemmérnök vagy mérnök) irányításával, utasítások alapján, illetve műszaki leírás, egyéb dokumentum alapján;
  • mintákat vesz vagy átveszi a vizsgálandó mintákat, analitikai munkát végez;
  • kiértékeli az elvégzett laboratóriumi vizsgálatokat, az eredményeket összeveti az előírásokkal;
  • részt vesz a kutatólaboratóriumok munkájában, kutatói irányítással kémiai és fizikai laboratóriumi kísérleteket végez.

ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

A technikumban az érettségire való készülés mellett szakmai tárgyakat is tanultok. Az első két évben vegyipari alapozásra kerül sor: a tanulók laboratóriumi munka és elméleti órák megismerkednek a vegyipari alapjaival. A szakasz ágazati alapvizsgával zárul. A tizenegyedik évfolyamon kezdődik a célirányos vegyésztechnikus képzés specifikus gyakorlatok és szakmai elmélet formájában szerves és szervetlen kémiát, általános kémiát, analitikát és biotechnológiát tanultok.


Partnereink

SZC logo

Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum


Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikum

1146 Budapest, Thököly út 48-54.

Telefon: +36 70 502 1724

E-mail: info@petrik.hu

OM azonosító: 203 058/009


2024Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikum